'Complexiteit geeft VERTICAL cachet'

Een update vanaf de bouwplaats

VERTICAL STORIES

De bouw van Amsterdam VERTICAL is in een interessante fase beland. De ruwbouw van de eerste vijf verdiepingen, bovenop de stallingsgarage, is gereed. Vanaf dit punt start de bouw van het slankere deel van de toren. Een complexe overgang waar het technische hart van hoofduitvoerder Gilles Bakker en werkvoorbereider Frank Frericks sneller van gaat kloppen.

Amsterdam VERTICAL is een integraal ontworpen gebouw waar onder andere wonen, werken, recreëren, gedeelde faciliteiten, duurzaamheid, natuurinclusiviteit, klimaatadaptatie en bijzondere (installatie)technieken samenkomen. “Dit soort complexe opgaves verschijnen steeds vaker in binnenstedelijke gebieden”, vertelt Gilles. “En die complexiteit is wat ik zo uitdagend vind. Het puzzelen en werken op een compacte bouwplaats houdt mij scherp.’’ Werkvoorbereider Frank Frericks kan dat beamen. “De werkvoorbereiding van dit project is heel bijzonder omdat geen enkele woning hetzelfde is. Alle keuzes die we maken hebben invloed op de constructie en uiteindelijk op de woningen van onze kopers.”

Werkvoorbereider Frank Frericks (l) en hoofduitvoerder Gilles Bakker op de bouwplaats

Tussenlaag

Op de vijfde verdieping is het bouwteam de voorbereidingen voor de zesde verdieping aan het treffen. “Dit is de overgang naar de bouw van het slankere deel van de toren”, legt Gilles uit. “Hier zit één van de technische ruimten van het gebouw, waar heel veel installatietechniek samenkomt. De kolommen, waar de toren moet aansluiten op de onderste vijf etages, zijn al goed zichtbaar en geven een goed beeld van de contouren. De buitenruimte die op deze verdieping overblijft wordt de daktuin van de shared living.”

Slanke constructie

Als het om de constructie gaat, drukt het woord ‘complex’ ook hier zijn stempel. Frank: “Iedere verdieping heeft zijn eigen indeling en de balkons met de plantenbakken worden in de vloer gestort. In de betonvloer zit een geordende spaghetti van wapening en leidingen voor de installaties van verschillende woningen. Ik zorg in de voorbereiding dat de installaties in de vloeren en wanden niet met elkaar gaan strijden en dat de constructie ‘slank’ blijft. Iedere leiding of sparing betekent ‘lucht’ in de constructie. Dat kunnen we natuurlijk deels met wapening opvangen, maar ergens zit een limiet. De meeste installaties zijn rondom de kern gecentreerd, wat het constructief extra complex maakt. Daar heb ik veel overleg over met de constructeur. Het feit dat geen enkele woning verticaal op elkaar aansluit, maakt de werkvoorbereiding anders dan anders.”

Impressie toekomstbeeld Sloterdijk-Centrum
Impressie toekomstbeeld Sloterdijk-Centrum

Van BIM naar buiten

VERTICAL wordt volledig in een Bouw Informatie Model (BIM) geëngineerd. “Onze adviseurs en installateurs werken in hetzelfde model. Zo kunnen we realtime de werkzaamheden op elkaar afstemmen en controleren we waar installaties met elkaar botsen. Dat lossen we vooraf in het model al op, zodat ze er buiten op de bouwplaats geen last van hebben. Zo houden we het project praktisch uitvoerbaar.

“We maken een slim gebouw met veel meer leidingwerk dan gemiddeld”, vult Frank aan. “Voor datakabels, energie die vanaf het dak wordt opgewekt, verschillende stand- en verzamelleidingen, een ingenieus watersysteem voor de geveltuinen en sensoren die de daktuin in de gaten houden, enzoverder. Het is nogal wat. En het moet ook nog eens ‘onzichtbaar’ zijn. Dat zijn zaken waar ik als werkvoorbereider superscherp op moet blijven.”

Geen binnenbocht

“In VERTICAL zit weinig regelmaat of repetitie. Dat is qua uitvoering echt heel ingewikkeld”, zegt Gilles. “Er zijn verdiepingen met verschillende hoogtes, vloeren met en zonder balkons, verspringende loggia’s, plantenbakken met verschillende borstweringshoogtes die aan de buitenkant van de vloeren zijn ingestort, complexe installaties en verschillende gevelafwerkingen. We kunnen bij dit project gewoonweg niet de binnenbocht nemen. Bovendien gaat de bouwkraan straks het tempo bepalen. We hebben op deze postzegellocatie nou eenmaal niet de mogelijkheid om een mobiele kraan bij te plaatsen. Die ruimte is er niet. Het is te doen hoor, maar het vergt veel van onze planning en organisatie. Al die complexiteit samen maakt het project voor ons juist zo uitdagend, al weten we zeker dat het eindresultaat het straks allemaal waard is.’’