Sloterdijk-Centrum: waar stad en groen samenkomen

VERTICAL STORIES

 

Loop je door Sloterdijk, dan beleef je iets on-Amsterdams. Met een kaart onder de arm toont stedenbouwkundige Saskia van Eijk van de Gemeente Amsterdam het perspectief van dit bijzondere deel van de stad; hoogbouw en groen gaan hier straks hand in hand.

Je bent 3 jaar betrokken bij de ontwikkeling van Sloterdijk-Centrum. Wat is er sinds die tijd veranderd?

“Sloterdijk is de afgelopen jaren al sterk verbeterd. Tot een paar jaar terug was het hier nog een desolaat stuk stad met alleen maar woon-werkverkeer. Na de crisis werden kantoren getransformeerd tot hotels en plotseling kwam er meer leven in Sloterdijk. Met de komst van toeristen zagen ondernemers hun kans. Nu zie je dat toffe culturele initiatieven en nieuwe horeca hun intrede maken. Samen met de nieuwbouwprojecten krijgt het ‘stedelijke gevoel’ vorm.”

Saskia van Eijk - Stedenbouwkundige bij de gemeente Amsterdam
Visie op Sloterdijk-Centrum in 2040

Wat heeft de hoogste prioriteit in Sloterdijk?

“Eerste prioriteit is het toevoegen van nieuwe woningen. Maar die nieuwe woningen mogen niet in solitaire woongebouwen komen. De gebouwen moeten multifunctioneel zijn, inclusief horeca, winkels, cultuur en groen. Ook kleinschalige bedrijfjes, kantoren en hotels zijn onderdeel van het stedenbouwkundig plan. We gaan hier alles toevoegen wat je van een goed lopend stadscentrum mag verwachten. Sloterdijk heeft een metropolitaanse uitstraling waar een 24 uurs economie bij hoort. Een samenleving die dag en nacht doorgaat.”

Wat maakt Sloterdijk nu nog zo on-Amsterdams?

“De rauwe uitstraling, het beton, de op poten doorsnijdende infrastructuur en het nog monofunctionele karakter. Vroeger liep hier de natuur van de Brettenscheg door tot in het Westerpark. Totdat er in het midden een betonnen kolos werd neergezet voor telematica kantoren. Toen dat goed en wel klaar was, was dat hele concept eigenlijk alweer verouderd. De jaren daarna zat er geen duidelijke visie achter dit gebied. En dat maakt het zo atypisch. Vreemd eigenlijk, want de bereikbaarheid is fantastisch. Je fietst binnen 10 minuten naar Westerpark en in 5 minuten sta je op Centraal Station.”

Hoe complex is de stedenbouwkundige transformatie van Sloterdijk?

“Met een team van stedenbouwkundigen zijn we twee jaar bezig geweest met de onderlegger van Sloterdijk-Centrum. Nu start de bouw van de eerste grote projecten die twee jaar geleden zijn getenderd: VERTICAL, Lycka en Lab4You. De transformaties zijn complexer, omdat we met bestaande eigenaren te maken hebben. Daar is meer geduld voor nodig. We nemen ze mee in de mogelijkheden qua architectuur, vergroening, transparantie, het combineren van functies en verticaal uitbreiden. Er komen drie transformaties naar woningbouw aan die belangrijk zijn voor het gebied. Vooral het project Floating Gardens is essentieel, omdat daar een basisschool met kinderopvang komt. We streven naar een stadscentrum met 7.500 woningen en meer dan een verdubbeling van het aantal m² vloeroppervlakte in het gebied.”

Dus dat betekent veel hoogbouw?

“Klopt. Sloterdijk-Centrum wordt hoogstedelijk. Tegelijk zetten we in op horizontaal en verticaal groen. De Brettenscheg trekken we als een kleed over Sloterdijk. Dit is de plek waar stad en groen samenkomen. Niet alleen visueel groen, maar vooral functioneel groen. Voor specifieke flora en fauna, om in te verblijven en voor waterberging. De ruimte op het maaiveld is beperkt. Daarom trekken we het groen door tot in de bebouwing, aan de gevels, op de daken en in de binnentuinen.”

Overzichtsfoto van Amsterdam Vertical

Wat zien we hier als we over 10 jaar de kaart weer openvouwen?

“In ieder geval nog meer levendigheid dan nu. Ik hoop dat er gemaakt gaat worden wat we met elkaar hebben bedacht, ondanks de onzekere periode door COVID-19. Want dat verdient het gebied gewoon. Met bedrijvigheid op de begane grond, nieuwe voorzieningen en veel nieuwe bewoners. Een leefbare stad met daktuinen en binnenterreinen waar je doorheen kunt wandelen. Verder denk ik dat de beweging van meer delen en minder eigendom tegen die tijd ook wel is gemaakt. We zetten in op ‘the last mile transport’ via deelmobiliteit; te voet of met een elektrisch deelvoertuig. Dat gaat mensen aantrekken die ook zo willen leven. Daar ben ik van overtuigd. De huidige pioniers geloven er in ieder geval al in!”